Projekty naszej fundacji
MCIS
To miejsce przyjazne wszystkim osobom poszukującym jakiegokolwiek wsparcia. Trzy specjalistki pomogą znaleźć rozwiązanie najtrudniejszych problemów związanych z rodziną, pracą, przemocą czy niepełnosprawnością. Z uwagą wysłuchają Cię i pomogą znaleźć rozwiązanie Twoich spraw.

Krakowskie Centrum Informacji i Wsparcia dla Opiekunów Osób Niesamodzielnych
Tutaj znajdziesz zindywidualizowane wsparcie na kilku poziomach:
1. informacje z wielu obszarów dla osób opiekujących się osobą niesamodzielną ZOBACZ WIĘCEJ
2.szkolenie opiekunów w technikach ułatwiających opiekę ( pielęgniarka, fizjoterapeuta, psycholog) ZOBACZ WIĘCEJ
 3. interwencyjna, krótkoterminowa opieka zastępcza nad osoba niesamodzielną w miejscu zamieszkania osoby niesamodzielnej ZOBACZ WIĘCEJ

Moda bez ograniczeń
„Moda Bez Ograniczeń” to długofalowy program edukacyjny i warsztatowy skierowany do osób z niepełnosprawnością, dzięki któremu mogą one kreować swój wizerunek, przełamywać negatywne stereotypy i dokonywać głębokich zmian wewnętrznych, które są fundamentem dalszego rozwoju. ​ Moda nie ma ograniczeń - przekonujemy o tym m.in. z Anją Rubik, Zosią Ślotałą, Jillian Mercado (jedną z najbardziej znanych niepełnosprawnych modelek, stylistek i blogerek modowych zUSA), Olivierem Janiakiem i Jackiem Rozenkiem, którzy aktywnie wspierają nasz projekt. Kolejne edycje  od 2013 r. zmieniły się w wielomiesięczny projekt coachingowy, podczas którego odkryliśmy potrzeby wielu osób. Zauważyliśmy, że dla wielu wygląd - pozornie nieistotny - jest czymś ważnym, czymś co może poprawić samoocenę i poczucie własnej wartości, pewność siebie, a nawet nastrój w danej chwili. Odkryliśmy, że to właśnie warsztaty - bardziej niż wielka finałowa Gala pomagają uczestnikom projektu.

Grupa samodzielni
W ramach nowego projektu są prowadzone następujące zajęcia:
Hipoterapia – 30-minutowe zajęcia, które kształtują umiejętność chodu wg prawidłowego wzorca, stanowią naturalny sposób integracji sensorycznej;
Trening społeczny w parach, który daje okazję do doświadczania pierwszych kontaktów rówieśniczych i społecznych;
Psychoterapia - 60-minutowe zajęcia pozwalające mierzyć się z własną niepełnosprawnością, korygujące niepożądane i nieadekwatne zachowania, pomagające funkcjonować w rodzinie i w najbliższym otoczeniu;
Terapia pedagogiczno-logopedyczna – 60-minutowe zajęcia, których celem jest stworzenie możliwości wszechstronnego rozwoju;
Fizjoterapia – 60-minutowe zajęcia kształtujące prawidłowe wzorce ruchowe;
Terapia przez sztukę - dwa zespoły wiekowe Integracyjnej Grupy Teatralnej KUCYKI, dające możliwość rozwoju poznawczego i emocjonalnego
Fort
Fort Sztuki - będzie dawał szansę na poznanie nowych form terapii poprzez sztukę, zarazem będzie integrował osoby z niepełnosprawnością z otoczeniem, dając im szansę na pełną ekspresję artystyczną.
Na terenie Fortu będzie otwarty dla wszystkich mieszkańców park z zachowanym naturalnym ukształtowaniem terenu i zieleni. Będzie to park sensoryczny, posiadający instalacje do ćwiczeń, stymulacji i koordynacji zmysłów oraz strefę aktywnej rekreacji. W budynku Fortu oprócz sali wystawienniczej, będzie sala teatralna, gdzie będą organizowane koncerty i przedstawienia.
Fundacja planuje wiele działań związanych z nowymi technologiami oraz sztuką osób niepełnosprawnych. A przypomnijmy sobie, że wielu wielkich artystów było osobami niepełnosprawnymi, na przykład Frida Kahlo, Vincent Van Gogh czy Andrea Bocelli.