Fundacja Hipoterapia - Dotychczasowe spektakle. Hipoterapia, fundacja, dzieci.

Dotychczasowe spektakle

Kucykowy repertuar

Premierowe spektakle:

"Dmuchawce nie tańczą" premiera spektaklu 17.12.2017 - na podstawie tekstów Joanny Kulmowej. Reżyseria: Sławomir Rokita, muzyka: Monika Bylica", opieka pedagogiczna: Jolanta Sedlak

"Gdzieś i kiedyś żył chłopiec przez samo H" - premiera 14.05.2017 - spektakl przedstawiony w formie scenicznego czytania baśni. Tekst powstał na zajęciach teatralnych, uczestnicy zajęć pisali własne teksty na bazie których powstała bardzo ciekawa baśń. 14 maja zaprezentowany został pierwszy etap pracy nad tekstem, czyli udramatyzowane czytanie. Tłem do czytania były zdjęcia wykonawców, które są zapisem ich emocji związanych z wydarzeniami przedstawionymi w historii. Historia dotyczy chłopca który poszukuje własnej tożsamości czego symbolem jest brakująca litera H. Wyrusza więc w podróż w czasie której musi wykazać się odwagą, mądrością hojnością, współczuciem. Spotyka oczywiście bohaterów, z którymi spotkanie daje mu możliwość poznania swoich najlepszych cech charakteru. Po całej wędrówce odnajduje swoją brakującą literę C w imieniu ukochanej dziewczyny Florenc. Scenariusz: na podstawie tekstów uczestników grupy Wojciech Dawid Terechowicz. Reżyseria : Wojciech Dawid Terechowicz, Agnieszka Kolanowska

"Modlitwy zwierząt" - premiera 19.02.2017 - Reżyseria: Sławomir Rokita. Muzyka: Monika Bylica. Opieka pedagogiczna: Jolanta Sedlak i Karolina Cząstka

"W sam raz na Walentynki" – 24.06.2016 - Reżyseria: Aleksandra Barczyk i Agnieszka Kolanowska

Pomysł i inicjatywa: Justyna Sujata

„Pyza” – 24.04.2016 - Reżyseria: Sławomir Rokita. Muzyka: Monika Bylica. Opieka pedagogiczna: Jolanta Sedlak i Karolina Cząstka

"Ciaptak- rzecz o inności, lęku i samotności" – 19.06.2015 -  Spektakl ten to sceniczna interpretacja utworu Jana Brzechwy p.t. "Ciaptak". Wiersz- kierowany do młodego odbiorcy- tu stał się bazą do rozmyślań na temat postrzegania inności. Wielu z nas pragnie być kimś niezwykłym i niepowtarzalnym. Niektórzy po prostu są inni, nie pragnąc tego. Czasami "bycie innym" niesie za sobą zachwyt i podziw, innym razem staje się powodem społecznego odrzucenia. Boimy się inności, tęsknimy za nią, ona przynosi nam radość, ona przynosi nam samotność. - Reżyseria: Aleksandra Barczyk i Monika Filipowicz

“W Wojtusiowej Izbie” – 25.04.2015 - na podstawie wierszy Janiny Porazińskiej. Reżyseria: Sławomir Rokita. Muzyka: Monika Bylica. Opieka pedagogiczna: Jolanta Sedlak

"Spróbuj sam" - premiera spektaklu 07.04.2013 - spektakl przygotowany na podstawie bajki masajskiej w reżyserii Aleksandry Barczyk i Moniki Filipowicz można było zobaczyć w Katolickim Centrum Kultury przy ul. Łokietka 60 w Krakowie. Młodzi artyści zachwycili publiczność, zarówno swoim niezwykłym wykonaniem, jak i wspaniałą charakteryzacją przygotowaną przez studentów ze Szkoły Wizażu i Stylizacji „Artystyczna Alternatywa”.

"A jak Anioł" - premiera spektaklu 29.12.2012 – spektakl z autorską muzyką skomponowaną przez Monikę Bylicę do wierszy Ewy Stadtmuller. Reżyseria: Sławomir Rokita.

"Dzień dobry Panie Barbakanie" - premiera spektaklu 31.03.2012 – spektakl z muzyką specjalnie skomponowaną na tę okazję przez panią Monikę Błaszczyk-Bylicę - do tekstów Ewy Stadtmuller i Wandy Chotomskiej. "Dzień dobry Panie Barbakanie" to widowisko muzyczne obfitujące w piękne, autorskie melodie i urocze teksty.

„Szopka krakowska” – premiera spektaklu - 19.12.2010 - publiczność zgromadzona w Teatrze PWST obejrzała kolorową „Szopkę krakowską” zrealizowaną w oparciu o autorski scenariusz p. Ziuty Zającówny, która jest również reżyserem przedstawienia. Występowały dwie grupy: dziecięca i młodzieżowa. Młodszą grupę KUCYKÓW przygotowywały p. Jolanta Sedlak i Julia Rzeszótko.

„Spotkanie w aeroplanie ... czyli śladami Małego Księcia” – premiera spektaklu - 23.06.2010 – spektakl został wystawiony na scenie Teatru „Groteska”. Przed publicznością zaprezentowały się aż trzy grupy "Kucyków"; najmłodsza pod kierunkiem p. Jolanta Sedlak, średnia, którą opiekuje się p. Anna Cichoń oraz starsza prowadzona przez p. Ziutą Zającówną.

„Opowieść Wigilijna” – premiera spektaklu - 20.12.2009 – przed ponad 200-osobową widownią na scenie Teatru Lalki i Aktora „Groteska” zaprezentowano inscenizację muzyczną „Opowieści wigilijnej” wg K.Dickensa. Przedstawienie reżyserowała pani Ziuta Zającówna, której asystowała p. Agnieszka Rzeźnicka (autorka adaptacji oryginalnego tekstu).

„Bajkolandia” – premiera spektaklu - 14.06.2009 – na scenie Kinoteatru „Uciecha” odbyła się premiera przestawienia muzycznego pt. „Bajkolandia” wg tekstów Temersona i J. Brzechwy. Reżyserem spektaklu była zawodowa aktorka i pracownik dydaktyczny krakowskiej Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej dr Józefa Zając-Jamróz. Przebojową muzykę specjalnie do tego przestawienia napisała pedagog i muzyk - pani Monika Bylica.

"Dziadek do orzechów" – premiera spektaklu- 20.12.2008 - przed ponad 300-osobową widownią na scenie Teatru Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Krakowie, zaprezentowano inscenizację bajki muzycznej wg E.T.A. Hoffmana "Dziadek do orzechów" w adaptacji i reżyserii dr Ziuty Zającównej (zawodowej aktorki i wykładowcy PWST).

"Koty ... polskie" – premiera spektaklu- 19.06.2008 - spektakl "Koty ... polskie" wg L.J. Kerna został wystawiony na dużej scenie Teatru Lalki i Aktora "Groteska". Przestawienie w reżyserii p. Małgorzaty Krzysicy, aktorki Teatru Ludowego, z przebojową muzyką specjalnie skomponowaną przez p. Monikę Bylicę.

dzieci niepełnosprawne, integracja, terapia przez sztukę, Kucyki, Ziuta Zającówna, Małgorzata Krzysica, Groteska, teatr, premiery, fundacja hipoterapia, spektakl,przedstawienie