Fundacja Hipoterapia - O Integracyjnym Teatrze Kucyki. Hipoterapia, fundacja, dzieci.

O Integracyjnym Teatrze Kucyki

Pomagaj z nami

INTEGRACYJNA GRUPA TEATRALNA „KUCYKI”

Kucyki to grupa teatralna działająca od jesieni 2003 roku złożona z podopiecznych Fundacji oraz zaprzyjaźnionych zdrowych rówieśników. Pozwala, ona, dzieciom niepełnosprawnym na zdobycie nowych umiejętności w sferach rozwoju społecznego, emocjonalnego, poznawczego, a także w zakresie komunikacji werbalnej oraz niewerbalnej.

"Kucyki" mają za sobą szereg premier i prezentacji na zawodowych scenach Krakowa, a także występy w warunkach plenerowych m.in. na krakowskich Błoniach i Rynku Głównym. Są laureatami nagród kolejnych Przeglądów Twórczości Osób Niepełnosprawnych "O Buławę Lajkonika" w latach 2006, 2007, 2008 i 2012.

Łącząc dzieci zdrowe z niepełnosprawnymi poprzez działalność „Kucyków” udało się stworzyć wspólny świat, gdzie muzyka i teatr pozwalają pokonać wszelkie bariery pomiędzy rówieśnikami. Dziś w ramach Integracyjnej Grupy Teatralnej działają dwa zespoły „Kucyków” – grupa nastolatków oraz ich młodszych kolegów.

Młodzi aktorzy porwani w świat baśni i marzeń stawiają czoła wszelkim trudnościom z zapałem tworząc opowieść, którą przenoszą na deski teatru po to, aby choćby na chwilę zatrzymać innych. Teatr będący formą arteterapii pełni podwójną funkcję; nie tylko rozwija młode osoby, ale podczas premiery otwiera niesamowitą przestrzeń przed publicznością. Oto widzowie wyrwani z zabieganej codzienności, stają na przeciw delikatnej opowieści o zmaganiu się z przeciwnościami, odwadze, cierpliwości i mozolnej pracy. Dzielność i entuzjazm młodych aktorów niejednokrotnie mówi znacznie więcej niż ich słowa. Stając na scenie pokonują wszelkie bariery i prezentują całą włożoną w przygotowania pracę, stają się tym samym młodymi, dzielnymi nauczycielami.

Wzruszające i imponujące dokonania dzieci niepełnosprawnych uwrażliwiają na ich potrzeby wszystkich widzów uczestniczących w prezentowanych spektaklach, a za pośrednictwem mediów – także szeroką publiczność.

Występując na scenach profesjonalnych teatrów, jak i podczas imprez plenerowych, w pełnych kostiumach, z profesjonalną oprawą plastyczną i dźwiękową „Kucyki" przygotowują i prezentują zwykle dwa przedstawienia w roku.