Fundacja Hipoterapia - Nasi specjaliści. Hipoterapia, fundacja, dzieci.

Nasi specjaliści

Nasi specjaliści

Od 1989 roku razem wspieramy rehabilitację dzieci.

Zarząd Fundacji

Aleksandra Włodarczyk - Prezes Zarządu

Bożena Sadkowska - Wiceprezes Zarządu

Małgorzata Pająk - Członek Zarządu

Fundacja współpracuje na stałe z grupą specjalistów z dziedziny medycyny, fizjoterapii, pedagogiki specjalnej, psychologii, terapii przez sztukę oraz hipoterapii. Niektórzy terapeuci są z nami od samego początku, inni przyszli niedawno...

Szefem zespołu terapeutów Fundacji jest dr nauk med. Monika Gasińska

• pediatra
  • doktorat pt. "Wpływ wybranych czynników neurofizjologicznych na lokomocję dzieci z mózgowym porażeniem dziecięcym"
  • specjalista drugiego stopnia rehabilitacji medycznej
  • jeden z dwóch w Polsce lekarzy - nauczycieli terapii NDT-Bobath
  • członek międzynarodowych specjalistycznych organizacji
  • kierownik Oddziału Dziennej Rehabilitacji Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie
  • instruktor rekreacji ruchowej ze specjalnością hipoterapii z wieloletnim stażem
  • prezes Polskiego Towarzystwa Hipoterapeutycznegow latch 2000-2004
  • inicjator opracowania i współautor Kanonów Polskiej Hipoterapii

b

Wojciech Dawid Terechowicz - Śpiewak, aktor, reżyser, retor, nauczyciel sztuki aktorskiej, instruktor dramy stosowanej. Praktykę zawodową prowadzi już od 23 lat. Absolwent Akademii Teatralnej im. Aleksandra Zelwerowicza oraz Uniwersytetu Jagiellońskiego. Od ukończenia szkoły pracował jako aktor lalkarz, aktor dramatyczny, aktor musicalowy, śpiewak klasyczny oraz pedagog. Jako solista preferuje muzykę baroku i klasycyzmu, ale też repertuar pieśniarski późniejszych epok. W swojej pracy dydaktycznej zrealizował wiele projektów teatralnych. Teatr Hothaus, którego jest dyrektorem, w ciągu ośmiu lat działalności wystawił ponad 90 premier. Jako pedagog opracowuje własne techniki szkolenia aktora, sprawdzając je na tworzonych przez siebie zespołach aktorskich. To co wyznacza jego szlaki artystyczne i pedagogiczne, to eksperyment w dziedzinie sztuki scenicznej.  Od kilku lat dąży do łączenia sztuki i medycyny i w tym celu współpracuje z kilkoma placówkami medycznymi.

Agnieszka Kolanowska absolwentka logopedii, filologii polskiej i teatrologii, aktorka i instruktorka. Od 2009 roku związana z Teatrem Figur Kraków. Od 2 lat współpracuje z Fundacją Hipoterapia – Na Rzecz Osób Niepełnosprawnych oraz z Fundacją Czerwone Noski – Klown w szpitalu. Na co dzień prowadzi zajęcia jako instruktorka teatralna w Klubie 303 w Nowej Hucie oraz w Ośrodku Dokumentacji Sztuki Tadeusza Kantora Cricoteka.

Od kilku lat odkrywa, że ogromną satysfakcję sprawia jej praca z dziećmi. One są dla niej najlepszą skarbnicą pomysłów i kolorowym kalejdoskopem patrzenia na świat. Kreatywnie spędza z nimi czas w Ośrodku Dokumentacji Sztuki Tadeusza Kantora Cricoteka i w Klubie 303 w Nowej Hucie. Jej serce zostało skradzione przez Fundację Czerwone Noski, z którą współpracuje od dwóch lat. Odwiedza dziecięce szpitale dając radość i uśmiech chorym i cierpiącym. Nieustannie poszukuje inspiracji dla siebie i dla dzieci.

cv

Szymon Sarwa, ukończył studia psychologiczne na Uniwersytecie Jagiellońskim. Obecnie jest w trakcie
czteroletniego szkolenia podyplomowego z zakresu terapii poznawczo-behawioralnej.
Doświadczenie kliniczne zdobywał między innymi w Szpitalu im. Ludwika Rydygiera w Krakowie na
Oddziale Neurologii i Udarów Mózgu oraz W Krakowskim Szpitalu Specjalistycznym im. Jana Pawła II.
Od kilku lat pracuje jako psycholog w Fundacji Anny Dymnej "Mimo Wszystko".
W Fundacji Hipoterapii prowadzi treningi społeczne, indywidualne zajęcia psychologicze oraz treningi
funkcji poznawczych z zastosowaniem tabletu.

Ilona Janik - swoją przygodę z hipoterapią rozpoczęła w 2013 r.  w Ośrodku Opiekuńczo-rehabilitacyjnym dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnej w Jadownikach Mokrych, gdzie jako wolontariusz była pomocnikiem hipoterapeuty. W 2015 r. uzyskała uprawnienia hipoterapeutyczne. W wyżej wymienionym ośrodku w 2015r. pracowała w okresie wakacyjnym na stanowisku hipoterapeuta. W 2016 r. rozpoczęła pracę w Fundacji Hipoterapia. W 2016r. ukończyła studia licencjackie na Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie. Aktualnie kontynuuje kierunek terapia zajęciowa na studiach magisterskich.

fundacja hipoterapia, fundacja kraków, rehabilitacja dzieci, najlepsi specjaliści, polecony fizjoterapeuta, skuteczna terapia, psycholog dziecięcy,